Si eres XIQUET@ o PARE/MARE: LLIG, MIRA I ESCOLTA ATENTAMENT les animacions situades just sota aquesta introducció per a conèixer l'ús d'imatges i comentaris en aquest blog així com els agraïments. Quan acabes t'aconselle visitar els apartats de "PREVENCIÓ d'ús en internet (xiquets)" i de "AJUDA als meus fills en internet (pares)". Pots accedir als mateixos clicant sobre aquestes paraules.
Si a més eres EL MEU ALUMNE/A escolta la DEDICATÒRIA que hi ha situada a l'esquerra i clica amb el traductor l'opció "català" per a traduir tots els títols i pestanyes del blog (està situada a dalt)
Si eres PROFE ja saps com funciona el món de blogger: explora en les diverses seccions, enllaços d'interès o "Totes les etiquetes" (situades al final del blog).
PER A TOTS... no oblideu tenir instal·lats els PROGRAMES necessaris per a navegar per la xarxa i visionar o imprimir tots els elements que es publiquen en aquest blog. Si no els tens instalalats en la barra dreta, si punxes sobre ells et portarà a la pàgina de descàrrega. Són segurs, bàsics, fàcils d'instal·lar i descarregar (solament cal seguir les indicacions i acceptar les condicions).
*NOTA: si quieres leer esta introducción en castellano, pulsa AQUÍ o utiliza la barra de herramientas de GOOGLE TRADUCTOR.

MOLT IMPORTANT!!!

NORMES D'ÚS DEL BLOG (EN VALENCIÀ/CATALÀ):

viernes, 18 de enero de 2013

ESQUEMAS: ELABORACIÓN

7 PASSOS PER A INICIAR-SE EN EL TREBALLESQUEMES.
 
Fer esquemes és una excel·lent manera de millorar la qualitat de l'estudi, ja que permet exercitar la memòria al mateix temps que relacionem conceptes i idees. Et proposem una sèrie de consells perquè aconseguisques fer uns bons esquemes que et servisquen en els teus estudis.
practicopedia

1. Abans de fer l'esquema: Llig ben la lliçó i subratlla els seus punts més importants. No et llances a la babalà a fer el teu esquema. Abans, assegura't que has comprès ben el que has llegit i que eres capaç de traure les cinc idees més importants.
 
2 Funcionalitat de l'esquema: Pot ser que el que vulgues siga fer un esquema per a planificar el teu estudi, o pot ser que el que vulgues siga fer un com a part del teu estudi. Els esquemes serveixen bé per a qualsevol d'aquestes dues finalitats, però convé tenir aquest punt clar per a aprofitar al màxim els teus temps d'estudi, ja que fer esquemes pot arribar a ser una tasca molt lenta.
 
3. Materials: Fer un esquema és molt senzill, només necessitaràs folis, bolígrafs, una regla i retoladors de colors. És molt important que mantingues l'ordre i que ressaltes unes zones amb uns colors i unes altres amb uns altres. Una dels principals avantatges dels esquemes és que amb ells aprofitem al màxim nostra memòria visual, ja que d'una només ullada som capaces de veure totes les idees i conceptes la relació entre tots ells. Com més ordenat i colorit siga el teu, més fàcil ho tindràs per a assimilar-ho i memoritzar-ho.
 
4. Estructura de l'esquema: Una de les més parts més importants del mateix. Evita costi el que costi que el teu esquema es convertisca en un 'regirat' d'idees i conceptes sense sentit. Ordena-ho, relaciona les seues diferents parts, fes que siga coherent. Comença per les dues o tres idees més importants de la lliçó i d'ací veu desenvolupant les secundàries, així aconseguiràs jerarquitzar el teu esquema i que tinga sentit.
 
5. Relaciona les idees: És una dels principals avantatges d'un esquema. Establir relacions entre diferents idees i conceptes no solament reforça el caràcter visual de l'esquema, sinó que a més li dóna una gran coherència, i açò va a permetre que ho entengues millor. Per a establir aquestes relacions pots utilitzar fletxes, claus, globus, etc.
 
6. Usa les teues pròpies paraules: Si et limites a copiar i transcriure el que posa en el llibre, l'esquema perdrà part de la seua comesa: ajudar-te al fet que entengues i aprengues la lliçó. Explica les idees claus amb els teus propis termes i paraules. El resultat serà molt millor.
 
7. Usa abreviatures: Un esquema ha de ser, com el seu propi nom indica, esquemàtic. Inventa i crea les teues pròpies abreviatures, aconseguiràs crear un esquema molt més sintètic i personalitzat, la qual cosa contribuirà al fet que ho entengues millor.



7 PASOS PARA INICIARSE EN EL TRABAJO DE ESQUEMAS


Hacer esquemas es una excelente manera de mejorar la calidad del estudio, puesto que permite ejercitar la memoria al mismo tiempo que relacionamos conceptos e ideas. Te proponemos una serie de consejos porque consigas hacer unos buenos esquemas que te sirvan en tus estudios.
practicopedia


1. Antes de hacer el esquema: Lee bien la lección y subraya sus puntos más importantes. No te lances a lo loco a hacer tu esquema. Antes, asegúrate que has comprendido bien el que has leído y que eras capaz de sacar las cinco ideas más importantes.


2 Funcionalidad del esquema: Puede ser que el que quieras sea hacer un esquema para planificar tu estudio, o puede ser que el que quieras sea hacer un como parte de tu estudio. Los esquemas sirven bien para cualquier de estas dos finalidades, pero conviene tener este punto claro para aprovechar al máximo tus tiempos de estudio, puesto que hacer esquemas puede llegar a ser una tarea muy lenta.


3. Materiales: Hacer un esquema es muy sencillo, sólo necesitarás folios, bolígrafos, una regla y rotuladores de colores. Es muy importante que mantengas la orden y que resaltas unas zonas con unos colores y otras con otros. Una de las principales ventajas de los esquemas es que con ellos aprovechamos al máximo nuestra memoria visual, puesto que de un sólo vistazo somos capaces de ver todas las ideas y conceptos la relación entre todos ellos. Cuanto más ordenado y colorado sea el tuyo, más fácil lo tendrás para asimilarlo y memorizarlo.


4. Estructura del esquema: Una de las más partes más importantes del mismo. Evita cueste el que cueste que tu esquema se convierta en un 'revuelto' de ideas y conceptos sin sentido. Ordénalo, relaciona sus diferentes partes, haz que sea coherente. Empieza por las dos o tres ideas más importantes de la lección y de aquí ve desarrollando las secundarias, así conseguirás jerarquizar tu esquema y que tenga sentido.


5. Relaciona las ideas: Es una de las principales ventajas de un esquema. Establecer relaciones entre diferentes ideas y conceptos no solamente refuerza el carácter visual del esquema, sino que además le da una gran coherencia, y esto va a permitir que lo entiendas mejor. Para establecer estas relaciones puedes utilizar flechas, claves, globos, etc.


6. Usa tus propias palabras: Si te limitas a copiar y transcribir el que pone en el libro, el esquema perderá parte de su cometido: ayudarte al hecho que entiendas y aprendas la lección. Explica las ideas claves con tus propios términos y palabras. El resultado será mucho mejor.


7. Usa abreviaturas: Un esquema tiene que ser, como su propio nombre indica, esquemático. Inventa y crea tus propias abreviaturas, conseguirás crear un esquema mucho más sintético y personalizado, lo cual contribuirá al hecho que lo entiendas mejor.



0 comentarios:

Publicar un comentario

Recorda fer comentaris respectuosos. Gràcies.
Recuerda que debes hacer comentarios respetuosos. Gracias.